Hamilelikte Varis Olur Mu

Hamilelikte varis olur mu? Gebelikte varis tedavisi yapılır mı? Gebelik döneminde artan hormon ve bacaklarda artan basınç varis oluşumuna sebep olur. Çünkü gebelik döneminde artan hormonlar damarlarda kan basıncını arttırır. Artan kan basıncı sonrasında varis oluşumu görülmeye başlar. Hamilelik boyunca hormonal değişikliklere bağlı olarak toplardamar genişlemesinde artış gözlenir. Bu durum gebelerde bacak ödemine sebep olurken varis rahatsızlığını da beraberinde getirir. Varis sorunu hamilelik süresince en sık görülen sorunların başında yer almaktadır. Anne adaylarımızın ve anne olmayı düşünenlerin aklına ilk gelen soru olan “Hocam varislerim bebeğimin gelişimini etkiler mi?” sorusudur. “Hayır, içiniz rahat olsun, varisleriniz bebeğinizin gelişimi etkilemez. Hamilelik sırasında varisli damarlar nispeten yaygındır ve genellikle ağrısız ve zararsızdır ve doğumdan sonra nispeten küçülebilir veya kalıcı hale gelebilir. Hamilelikte varis tedavisi yapılır mı? Hamilelik döneminde varis tedavisi yapılmaz ancak gebelik döneminde varisi önlemek için bazı yöntemler kullanılabilir. Hamilelikte varis çorabı kullananlar, hamilelikte varis bitkisel tedaviler, gebelikte varis için kan sulandırıcı ile önlem alınabilir. Hamilelikte vajinal varis olanlar bu durum hakkında oldukça endişelense de hamilelikte vajinada damar şişmesi olarak da bilinen varis doğum sonrası büyük ölçüde varisler küçülecektir. Hamilelikte varis çorabı kaç saat giyilmeli? Gebelikte varis çorabı uyku dışındaki tüm zamanlarda giyilebilir. Ancak varisin büyüklüğüne göre en uygun varis çorabı seçilmelidir. Hamilelikte oluşan varisler doğumdan sonra geçer mi? Evet büyük ölçüde varisler küçülecektir. Ancak nadir olarak tedavi gerektiren gebelik sonrası varisler olabilmektedir.

Hamilelikte Varis Olur Mu

Hamilelik kadının vücudunda ciddi değişimlere sebep olan bir süreçtir. Gebeliğin kendisi, hormonal değişikliğe sebep olduğu, bebeğin büyümesi ile bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için kan hacminin normal seviyenin üstüne çıkması, damarlara binen yükün artması, hareketlerin azalması ile damar elastikiyetinin artması, kalıtsal ve diğer faktörler sebebi ile ya varis oluşumuna sebep olur, ya da var olan varislerin artmasına sebep olur. Hamilelik döneminde oluşan varisler ve toplardamar yetmezliği bazen komplikasyonlara yol açabilir. Pıhtı oluşumu, varis kanaması, derin ven trombozu ve akciğere pıhtı atması (PE) bunlara örnek verilebilir. Hamilelikte vajinada varis oluşumu da olabilmektedir. Yine hormon salgılanması yüksek olduğundan oluşan kan basıncı vajinada varis oluşumunu sağlayabilir.

Bu yüzden biz Kalp Damar Cerrahları olarak, gebelik düşünen adaylarımıza bir Varis Muayenesi olmasını, gebelikten önce varsa bir problem gebelikten önce çözülmesini öneririz. Hamilelikte varis tedavisi yapılır mı? Gebelikte varis tedavisi yapılamamaktadır. Anne ve bebeğin sağlığı için hamilelik döneminde ilaç veya diğer tedavi yöntemleri önerilmemektedir. Gebelikten önce varislerin tedavi edilmesi, rahat bir gebelik süreci geçirilmesini sağlayacaktır.

Varis tedavisi olmadan hamile kaldım, ne yapmalıyım?

Hamilelikte varis oluşmasının birçok sebepleri mevcuttur. Genetik faktörler, artan hormon salgıları, kilo artışı ve kan hacminin artmasına bağlı olarak varis gelişimi açısından son derece kötü bir dönemdir. Hamileliğin başlı başına varis oluşumunda ya da var olanı ilerletmesinde bir etki olduğunun söylemiştik. Gebelikten önce varis var ise gebeliğe bağlı olarak bu durum daha ciddi boyutlara ulaşabilir. Nadirde olsa ileri derecede genişlemiş, ağrılı ve kanamalı damarlara cerrahi işlem uygulamak zorunda olunabiliyor.     

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı önerisiyle hem varis oluşumu engellemek hem de ilerlemesini önlemek için hamileliğin 4-5. Ayından itibaren;

*“Hamilelere Özel Varis Çorabı” giymeleri,

*Kabızlık damarlara binen basıncı arttırdığı için, mümkün olduğu kadar, katı gıdalar yerine lifli gıdalarla beslenmeleri,

*Ayaklarını yukarda kalacak şekilde uzatmaları,

*Soğuk suyla bacak masajı yapmaları,  

*Yatarken sola doğru yatmaları, çünkü; sola yatıldığı takdirde bebeğin yaptığı baskı azalacağı için damarlara binen basınç da azalacaktır.

*Kilo kontrolü sağlanmalı

*Bol ve rahat kıyafetler giymek

*Uzun süre hareketsiz kalmamak

*Bol su tüketmek

* Tüketilen tuz miktarı azaltılmalı

*Kadın Doğum Uzmanı aksi yönde bir öneride bulunmamışsa kısa yürüyüşler yapılmalıdır.

 Hamilelik sona erdikten hemen sonra varis tedavisi olabilir miyim?

Hamilelik sonrasında varislerden kısa sürede ve etkili bir şekilde kurtulmak mümkündür. Gebelikte oluşan varislerin bir kısmı hamilelik bitiminde gerileyecektir. Gereksiz tedaviye sebep olmamak için varisler takip edilmelidir. Doğum süreci problemsiz tamamlandıysa, doğumdan birkaç ay sonra, hormonlar dengelenmeye başladığında, hayatınız normal seyrine döndüğünde bir Kalp Damar Cerrahına başvurarak varis tedavisi olmanızda herhangi bir sakınca yoktur.

varis tedavisi whatsapp hattı