Varisten Korunma Yolları
Varisten korunma yolları nelerdir? Bacaklarımızda varis oluşumundan korunabilir miyiz, bu pek mümkün görünmüyor çünkü varis ( iç varis, gizli varis, venöz yetmezlik, venöz reflü...vs ) genetik bir rahatsızlıktır. Varis hastalığı başlangıcında varisten korunma yollarını iyi bilirseniz varis tedavisi olmadan kendiniz için korunma yöntemleri belirleyebilirsiniz. Genetiğiniz yatkınsa ne yaparsanız yapın varis olur ve genetiğiniz yatkın değilse ne yaparsanız yapın varis olmaz. Varis oluşumunu engellemek için alacağımız her türlü tedbir ve uygulama varis oluşumunu engellemeyip geciktirecektir. O zaman şöyle söylemekte fayda var; bacaklarımızda oluşabilecek varislerin oluşmasını nasıl geciktirebiliriz? Genetik yatkınlığımız haricinde bazı meslekler ( uzun sure oturarak veya ayakta durarak yapılan meslekler), bazı sporlar ( özellikle topla oynanan ve fazla miktarda zıplama gerektiren sporlar gibi), sık gebelik, aşırı kilo, kronik bazı hastalıklar, ayak basış bozuklukları , ilaç kullanımları, enfeksiyonlar, yaşam tarzı gibi faktörler varis oluşumunu hızlandıracaktır. Varis hastalığından korunma yolları nelerdir?
Peki bizler varisten korunmak için neler yapabiliriz;
Öncelikle uzun süre ayakta durmayı veya oturmayı gerektiren meslek sahipleri mesleklerini icraa ederken en azından kış ve bahar dönemlerinde mesai saatlerinde koruyucu varis çorapları giyilebilir. Varis çorabı kelimesi sizi ürkütmesin koruyucu çoraplar klasik varis çoraplarına göre çok daha düşük basınçlı ve kullanımı daha kolaydır. Bu hususta ön yargıdan uzak , koruyucu çorap kullanımı ihmal edilmemelidir. Varis başlangıcında önlem alınırsa varis tedavisi olmadan da kendiniz için varisten korunma yöntemi bulabilirsiniz.
Spor veya egzersiz yapanlarında bunu bilinçsizce yapmaması gerekir. Spor veya egzersizyapacaksanız bilmeniz gereken en önemli şey bacakarınızda varis ( içvaris, gizli varis, venöz yetmezlik, venöz reflü...vs ) olmadığından emin olmaktır. Eğer varisiniz var ise yapacağınız spor veya egzersiz sizi korumayıp aksine varislerinizi ve şikayetlerinizi arttıracaktır.
Herhangi bir probleminiz yok ise biz bacak pompası dediğimiz baldır kaslarını güçlendiren egzersizleri tavsiye ediyoruz. Bunlara örnek verecek olursak bisiklete binmek ( pedal çevirmek),tempolu yürüyüş egzersizleri, yüzmek oldukça faydalı egzersizlerdir. Fakat ben farklı sporlar yapıyorum diyorsanız yine alabileceğiniz bir önlem var; yaptığınız spor dalına özel üretilmiş çoraplar hem sizi koruyacak hem de spor yaparken performansınızı arttıracaktır. Yemek yeme alışkanlığınızda yapacağınız ufak değişiklikler de oldukça koruyucu olacaktır. Diyetinizde lifli -posalı gıdaları arttırmanız, kabızlık gibi karın içi basıncınızı arttıran sorunlara engel olup dolaşımınızı rahatlatacaktır. Elbette tuz kullanımının kısıtlanması ile birlikte yeterli miktarda su tüketimi de dolaşımınızın rahatlamasını sağlayacak ve hem genel hem de damar sağlığınız açısından faydalı olacaktır.
Gün içerisinde yapacağınız ufak ayak egzersizleri ( hareketsiz iseniz en azından yarım saatte bir) bacaklarınızdaki kirli kanın kalbe dönüşünü arttıracaktır. Bununla birlikte bacaklarınızı fırsat buldukça uzatmanız önemlidir.
Duş alırken ılık su ile duş almanız, mümkün mertebe sıcak sudan uzak durmanız , duş sonunda bacaklarınıza soğuk su uygulamanızın yararı tartışılmaz bile. Hatta yaz aylarında imkanlar dahilinde gündüzleri birkaç kere soğuk su uygulamanızı da tavsiye ederiz.
Kilonuza dikkat etmeniz ve ideal kilonuza ulaşmayı hedefleyip gereken adımları atmakta varis oluşumunu geciktirecektir.
Ayaklarınızda veya tırnağınızda var olan mantarı tedavi ettirmeniz ise sizi selülit veya damar enfeksiyonlarından (flebit, tromboflebit gibi) koruyup damarlarınızın ve damar içerisindeki kapakçıkların hasar görmesine engel olarak sizleri varis oluşumundan korur. Gerekmediği sürece doğum kontrol hapları kullanmamanızı da varislerden korunmada tavsiye ediyoruz. Doğum kontrol haplarını doğum kontrolü için değil sadece tedavi amaçlı kullanmanızda fayda var.
Ayaklarınızdaki basış bozuklukları ( düz tabanlık gibi) hareket halindeyken baldır kaslarınızın kısıtlı çalışmasına neden olacağı için bu hususta özellikle bu rahatsızlıkla ilgilenen bir ortopedi veya fizyoterapi uzmanına kontrol olmanızı öneririz.
Unutmayınız ki bu tedbirlerin hiçbirisi var olan varislerinizi düzeltmeyecektir , bunlar sizi varis oluşumundan koruyacak olan basit önlemlerdir.